Psychologie
Psychologische begeleiding
Je kan bij ons terecht voor psychologische begeleiding bij allerlei moeilijkheden. Er wordt dan samen, via belevingsonderzoek, bekeken wat de onderliggende oorzaak van de problemen is, hoe dit in stand gehouden wordt, en welke verandering nodig is om dit te verbeteren. Samen kan er dan aan de nodige zaken gewerkt worden. Hiervoor wordt niet enkel individueel met het kind of de jongere gewerkt, maar ook de medewerking van ouders, of soms het hele gezin, is hierin aangewezen.
Voor jongeren onder de 12 jaar is de toestemming van beide ouders wettelijk verplicht. Voor jongeren onder de 16 jaar is dit echter ook aangewezen om het therapeutisch proces mogelijk te maken. De medewerking van beide ouders is namelijk nodig om vooruitgang te kunnen maken.
Waarbij kan psychologische begeleiding helpen?
Bv:
Mijn kind heeft angsten, stemmingsproblemen, gedragsproblemen, …
Mijn kind heeft weinig zelfvertrouwen, faalangst, problemen op sociaal vlak…
Er is reeds een diagnose gesteld zoals ASS (autisme spectrum stoornis), ADHD, verstandelijke beperking, hoogbegaafdheid … en we zoeken samen hoe hiermee om te gaan.
Wat doen we niet?
Diagnostiek vraagt een uitgebreid multidisciplinair onderzoek. Voor ASS- of ADHD-diagnostiek verwijzen we graag door naar een gespecialiseerde instantie. Enkel intelligentieonderzoek kan bij Hoppeland uitgevoerd worden.
Intelligentieonderzoek
Wat is een intelligentieonderzoek?
Tijdens een intelligentieonderzoek wordt door middel van een reeks opdrachten bepaald wat de cognitieve vaardigheden van een kind zijn en wat relatieve sterktes en zwaktes zijn.
Intelligentieonderzoek bij kinderen kan om verschillende redenen nuttig zijn:
- Bij opstart van logopedie wordt een intelligentieonderzoek gevraagd door de mutualiteit om terugbetaling mogelijk
- Bij bepaalde zorgvragen kan intelligentieonderzoek duidelijkheid bieden en handvaten aanreiken om de het kind met de zorgvraag te helpen.
- Bijvoorbeeld:
- Mijn kind heeft moeite met leren
- Mijn kind behaalt zeer wisselende resultaten op school
- Mijn kind verveelt zich en lijkt niet voldoend uitgedaagd te worden door de leerstof op school
- Vermoedens van zwak- of hoogbegaafdheid
Voor de opstart van logopedie is een testafname en beknopt verslag voldoende. Dit kan meestal binnen de 2u. Het verslag wordt achteraf opgemaakt en max. een week na de afname bezorgd. De kostprijs voor dit onderzoek bedraagt 200 euro.
Bij een zorgvraag werken we op maat: in een intakegesprek verkennen we de zorgvraag en werken we een diagnostisch plan uit. Dit kan behalve het intelligentieonderzoek zelf onder andere ook een belevingsonderzoek, een oudergesprek en/of een schooloverleg omvatten. Aan het eind van het diagnostisch traject wordt er een uitgebreid verslag opgemaakt met een advies met betrekking tot de zorgvraag. Dit wordt besproken in een adviesgesprek als afsluiter van het traject. Omdat dit maatwerk is, is het niet mogelijk hier op voorhand een aantal sessies of richtprijs op te plakken. We doen wat nodig is om de zorgvraag zo goed mogelijk te beantwoorden.
Voor wie?
Kinderen en jongeren van 2 tot en met 16 jaar
- SON 2-8: nonverbale intelligentietest voor kinderen van 2 tot 8 jaar (wanneer taal een probleem is, bv anderstaligheid, gehoorproblemen, achterstand in taalontwikkeling, slechte verstaanbaarheid, …)
- WPPSI-IV-NL: intelligentietest voor kinderen van 2j6m tem 6j11m - Nederlandstalig
- WISC-V-NL: intelligentietest voor kinderen van 6j tem 16j11m – Nederlandstalig
U kan Sarah zelf bereiken via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 0486 33 99 54